PCC zamierza założyć fermę drobiu
Jak poinformował portal TopAgrar.com, w roku 2025 w Chorwacji firma Petrinja Chicken Company (PCC) ma plan na założenie gospodarstwa o obiegu zamkniętym, w którym będzie produkowała własny drób. Zdaniem przyszłych założycieli, na terenie gospodarstwa rozegrają się wszystkie etapy od utrzymania i wychowania kurczęcia do uboju i przekazu konsumentowi. Wszystkie prace w PCC mają odbywać się zgodnie z najwyższymi standardami ESG. Na terenie gospodarstwa mają działać:
- produkcja pasz dla drobiu,
- wylęgarnia,
- chów drobiu,
- przetwórstwo mięsne.
Co PCC zrobi z powstałym z produkcji drobiu obornikiem?
W związku z tym, że na fermie drobiu produkowane będą znaczące ilości obornika, producent zaplanował montaż instalacji fermentacyjnej, która będzie odpowiedzialna za produkcję 63 tys. t nawozów organicznych w ciągu roku. Instalacja dzięki zastosowaniu kogeneracji na biogaz i paneli słonecznych zapewni naturalne dla klimatu dostawy energii o mocy 10 MW.
– Chcemy dostarczać mięso doskonałej jakości, stosując zrównoważoną i neutralną dla klimatu technologię produkcji – powiedział w rozmowie z niemieckim „Top Agrar” założyciel PCC, Andrii Matiukha.
Przedsiębiorca jest założycielem grupy spółek działających na terenie wielu krajów Unii Europejskiej, Wielkiej Brytanii i w Ukrainie.
Do których państw będzie trafiało mięso z PCC?
Jak informuje TAP, 50% wyprodukowanego mięsa z kurczaka zostanie sprzedane do państw UE, natomiast drugie 50% wyeksportowane zostanie do regionu arabskiego i na teren Azji.
Kiedy PCC zostanie oddane do użytku?
Jeżeli prace przy budowie fermy drobiu będą przebiegały w sposób prawidłowy, to zostanie oddana do użytku wraz z końcem roku 2025.
– Dużo inwestujemy w zielone technologie i mamy ambicje zbudować najnowocześniejszą i zrównoważoną produkcję drobiarską w Europie – zapewnił Oleksiy Shevchenko, dyrektor generalny, zarządzający projektem i mający duże doświadczenie w branży spożywczej.
oprac. Justyna Czupryniak
źródło: Top Agrar.com