Drożdże zawierają w ścianie komórkowej oligosacharydy, mannany i β-glukany podnoszące status immunologiczny zwierząt i wykazują zdolność wiązania mikotoksyn w paszy (nawet do 60%). Obecnie stosowane techniki suszenia drożdży piwnych oraz gorzelnianych wykluczają denaturację białka w trakcie ich produkcji. Drożdże i preparaty drożdżowe zawierają od 35 do 46% białka ogólnego. Są bogatym źródłem lizyny i witamin z grupy B. Firma „AS Trade” oferuje naturalne drożdże piwowarskie Saccharomyces cerevisiae połączone z DDGS (wywar kukurydziany), a następnie wysuszone metodą bębnową. Jak wykazują badania, podawanie AgroYeast PE w paszy poprawia zdrowotność świń, zwiększa mięsność tuczników i skraca okres tuczu. Przeprowadzone doświadczenia pokazały, że preparaty przyczyniają się do zwiększenia pobrania paszy i jej lepszego wykorzystania oraz zwiększają tempo wzrostu zwierząt. Okres tuczu skrócił się od 5 do 9 dni. Dzienne tempo wzrostu było od 71 do 80 g wyższe niż w grupie kontrolnej, a mięsność tuczników – do 1,85% większa. Lochom i knurom podaje się 110–250 g preparatu na sztukę na dzień, natomiast prosiętom 1–3% w paszy. Cena preparatu wynosi 3,25 zł/kg netto.