Przemysł rolno-spożywczy dostarcza wielu komponentów paszowych, które można wykorzystywać w żywieniu zwierząt. Są to m.in. produkty uboczne przemysłu browarnianego takie jak: młóto, kiełki oraz drożdże. Produkty te mogą być skarmiane w formie świeżej, ale głównie w żywieniu bydła mlecznego i opasów. Jednak wymaga to, aby gorzelnia, słodownia czy browar, były położone w niedalekiej odległości od gospodarstwa ze względu na krótką trwałość tych produktów. Suszenie zapewnia możliwość szerszego wykorzystania ich jako komponentów paszowych w żywieniu innych zwierząt gospodarskich. Konserwacja poprzez suszenie zwiększa możliwość zarówno przechowywania, transportowania, jak i wprowadzenia tych produktów do mieszanek paszowych dla świń.
Eliminują patogeny
Drożdże suszone stanowią bardzo dobry dodatek paszowy, który można wykorzystywać w żywieniu trzody chlewnej. Grupy, dla których są szczególnie zalecane to prosięta oraz lochy. W paszach dla świń najczęściej wykorzystuje się drożdże z gatunku Sacharomyches cerevisiae. W przeszłości drożdże były stosowane w żywieniu świń przede wszystkim jako źródło białka, którego zawierają ponad 50% i jest ono szczególnie bogate w lizynę. Zawierają one jednak także szereg innych cennych substancji, które wpływają na poprawę wyników produkcyjnych trzody chlewnej. Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B (z wyjątkiem B1 i B12), niektórych pierwiastków oraz enzymów. Stanowią bardzo ważny element w żywieniu zwierząt młodych i rozwijających się. Ponadto w drożdżach występuje witamina E oraz kwas foliowy mające dobry wpływ na zwierzęta wykorzystywane w rozrodzie, stąd uzasadnione zastosowanie tego komponentu w żywieniu loch.
Stosując drożdże w paszach dla loch obserwujemy wyraźniejsze objawy rui, zwiększenie liczby urodzonych prosiąt oraz wyższą ich masą urodzeniową, a także mniej przypadków zapalenia wymienia i macicy
Przeprowadzono wiele badań, które potwierdziły korzystny wpływ drożdży na mikroflorę przewodu pokarmowego, co poprawia zdrowotność zwierząt oraz ich produkcyjność. Ściana komórkowa drożdży zbudowana jest z oligosacharydów, takich jak mannany i betaglukany. Związki te wykazują silne właściwości sorpcyjne. Mogą one wiązać znaczne ilości mikotoksyn i endotoksyn bakteryjnych.
Mannany nie są trawione przez zwierzęta, bardzo silnie wiążą się z innymi związkami biologicznie czynnymi tworząc stabilną strukturę, która wiąże wodę, bakterie patogenne oraz mikotksyny. Obniżają w ten sposób namnażanie się patogenów i eliminują mikroorganizmy chorobotwórcze, stymulując rozwój bakterii symbiotycznych produkujących kwas mlekowy. Dzięki temu skutecznie zostaje obniżone pH przewodu pokarmowego. Zostaje wyeliminowana flora bakteryjna powodująca biegunki, a namnaża się korzystna mikroflora.
Betaglukany odtruwają organizm z mikotoksyn tworząc na swojej powierzchni sieć, która adsorbuje je z pasz. Dodatek 500 g drożdży na 1 tonę paszy tworzy sieć wiążącą mikotoksyny o powierzchni kilku hektarów. Wtedy redukcja mikotoksyn ZEA i DON w paszy w ciągu 24 godzin wynosi około 50%.
Substancje zawarte w ścianach komórkowych drożdży mogą unieszkodliwiać komórki bakterii gram-ujemnych, a do tej grupy należą patogeny przewodu pokarmowego świń Escherichia coli oraz Salmonella. W ten sposób drożdże dodatkowo wspomagają zachowanie równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego.
- Działanie drożdży
Dodatek preparatów drożdżowych wpływa na:- ograniczenie biegunek;
- podniesienie odporności na infekcje bakteryjne i wirusowe;
- ograniczenie obecności mikotoksyn w paszach;
- poprawę tempa wzrostu oraz lepsze wykorzystanie paszy;
- zwiększenie skuteczności pokryć loch, ograniczenie wczesnej zamieralności zarodków;
- zmniejszenie problemów okołopodowych.
Wspomagają rozród
Na rynku istnieje wiele produktów drożdżowych. Większość to drożdże paszowe bogate w białko oraz witaminy z grupy B, kolejne to metabolity drożdży oraz mająca coraz szersze zastosowanie grupa produktów zawierająca tzw. aktywne żywe drożdże. Drożdże, jak i preparaty drożdżowe, korzystnie wpływają na zwierzęta wykorzystywane w rozrodzie. Podawane maciorom wpływają na poprawę apetytu, lepsze funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zapobiegają problemom okołoporodowym. Stabilizując skład mikroflory przewodu pokarmowego drożdże ograniczają ryzyko wystąpienia bezmleczności poporodowej u loch.
Dodatek drożdży do mieszanek dla prosiąt zwiększa pobranie paszy, wpływa korzystnie na jej strawność oraz zapobiega występowaniu biegunek
Stosując je u macior możemy spodziewać się zwiększonej liczby urodzonych prosiąt, lepszego rozwoju płodów, a także zwiększenia masy ciała prosiąt oraz zmniejszenia upadków w czasie odchowu. Siara i mleko macior karmionych preparatem drożdżowym zawierają więcej przeciwciał. W efekcie czego uzyskuje się cięższe i bardziej wyrównane mioty. Ponadto u loch obserwuje się bardziej wyraźne objawy rui oraz mniejszą częstotliwość zapalenia wymienia i macicy. Dzienna dawka preparatów drożdżowych dla loch to 50–100 g.
Jednak chyba najważniejszą rolę drożdże spełniają jako probiotyki w żywieniu prosiąt. Uzyskuje się lepsze wyniki ich odchowu poprzez zwiększenie przyswajalności składników pokarmowych i pobrania paszy. Zmniejsza się również zachorowalność oraz występowanie biegunek spowodowanych bakteriami chorobotwórczymi. Obserwuje się więc poprawę zdrowotności i odporności na różnego rodzaju infekcje. Preparaty zawierające drożdże można podawać od pierwszych dni życia prosiąt zwiększając ich szansę na prawidłowy rozwój.
Dominika Stancelewska