StoryEditorŚwinie

Efektywność chowu świń i ograniczanie strat są kluczowe obecnie przy produkcji świń

26.01.2022., 19:01h
Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest coraz trudniejsza i raczej nie ma perspektyw, by w najbliższym czasie uległa znaczącej poprawie. W zaistniałych realiach należy zwracać szczególną uwagę na kwestie związane z efektywnością chowu i ograniczaniem strat.

W produkcji trzody chlewnej znaczenia nabiera poprawa mięsności tusz oraz wykorzystanie odpowiednich ras i systemów żywienia dla zwierząt o wysokim potencjale genetycznym.

Pierwszym elementem efektywnej produkcji jest właściwy dobór materiału genetycznego. Jednak inwestycja w zakup zwierząt o najwyższym potencjale niesie ze sobą konieczność zapewnienia im równie wysokich standardów żywienia i utrzymania. Za optymalny wariant uważa się stosowanie programów żywieniowych pochodzących z kraju, z którego jest genetyka zwierząt użytkowanych w produkcji. Różnice pomiędzy normami polskimi a duńskimi będą odzwierciedlać bowiem różnice potencjału produkcyjnego.

Odpowiednie żywienie pozwala wykorzystać genetyczną zdolność do odkładania w przyroście dobowym dużej ilości białka, która zmniejsza się wraz z wiekiem i uzyskaniem określonej masy ciała, a zaczyna wówczas odkładać się tłuszcz. Na wytworzenie tłuszczu zużywa się więcej paszy, dlatego jego produkcja jest mało efektywna ekonomicznie. Ten moment, po którym odkładanie tłuszczu zacznie przewyższać odkładanie białka (punkt mięsności), jest różny dla poszczególnych ras świń. U nas...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 14:21