W produkcji trzody chlewnej znaczenia nabiera poprawa mięsności tusz oraz wykorzystanie odpowiednich ras i systemów żywienia dla zwierząt o wysokim potencjale genetycznym.
Pierwszym elementem efektywnej produkcji jest właściwy dobór materiału genetycznego. Jednak inwestycja w zakup zwierząt o najwyższym potencjale niesie ze sobą konieczność zapewnienia im równie wysokich standardów żywienia i utrzymania. Za optymalny wariant uważa się stosowanie programów żywieniowych pochodzących z kraju, z którego jest genetyka zwierząt użytkowanych w produkcji. Różnice pomiędzy normami polskimi a duńskimi będą odzwierciedlać bowiem różnice potencjału produkcyjnego.
Odpowiednie żywienie pozwala wykorzystać genetyczną zdolność do odkładania w przyroście dobowym dużej ilości białka, która zmniejsza się wraz z wiekiem i uzyskaniem określonej masy ciała, a zaczyna wówczas odkładać się tłuszcz. Na wytworzenie tłuszczu zużywa się więcej paszy, dlatego jego produkcja jest mało efektywna ekonomicznie. Ten moment, po którym odkładanie tłuszczu zacznie przewyższać odkładanie białka (punkt mięsności), jest różny dla poszczególnych ras świń. U nas...