StoryEditorŚwinie

Ekstruzja paszy pozwala na wyższe przyrosty świń

19.07.2019., 16:07h
W wyniku ekstruzji zawartość białka ogólnego w surowcach poddanych procesowi nie ulega zmianie, wzrasta natomiast ilość białka strawnego, a więc tego, które wykorzystane jest na potrzeby organizmu zwierzęcia. Poziom białka strawnego w ekstruderatach może wzrosnąć nawet o 10%.
Ekstruzja polega na przeciśnięciu surowca przez specjalną prasę. Przy jej wylocie znajduje się matryca o niewielkich otworach. Surowiec zostaje poddany działaniu wysokiego ciśnienia (do 20 MPA) i temperatury (powyżej 130°C). Na skutek ekstruzji wewnątrz ziaren zachodzą zmiany fizyczne i chemiczne. Dochodzi do rozerwania wiązań tworzących strukturę białek, a także do żelatynizacji skrobi. Wskutek tego zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze stają się bardziej dostępne dla zwierząt. Poddanie surowca procesowi ekstruzji zwiększa także strawność włókna i ogranicza jego działanie antyodżywcze. Ekstruzja poprawia też trwałość produktów, można zatem zmniejszyć ryzyko rozwoju bakterii i możliwości zepsucia się produktu.

Korzystny wpływ ekstruzji na paszę

Ekstruzja wywiera korzystny wpływ na smakowitość paszy, co znacząco przekłada się na zwiększenie jej pobrania. Działanie wysokiej temperatury usuwa nieprzyjemny smak niektórych surowców. Dzieje się to za sprawą skrobi, która rozkłada się na prostsze i słodsze składniki. Podczas ekstruzji likwidowane są nieprzyjemne lotne komponenty smakowe.

Mniej substancji szkodliwych

...
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 11:33