Podstawowym źródłem energii w mieszankach dla trzody chlewnej są ziarna zbóż, które stanowią około 70% surowców wykorzystywanych do produkcji pasz dla świń. Wyniki produkcyjne, a co za tym idzie – także wynik ekonomiczny, są zatem w głównej mierze uzależnione od rynkowych cen pasz i właściwego ich wykorzystania w żywieniu zwierząt. Koszty produkcji trzody chlewnej są obecnie tak wysokie, że każdy rolnik szuka sposobu ich obniżenia. Nie powinno jednak odbywać się to kosztem wyników, a raczej poprzez lepsze wykorzystanie dostępnych surowców.
Żywienie musi być dostosowane do potrzeb zwierząt, ich genetyki i ukierunkowane na konkretny przyrost i zużycie paszy. Jedynie pasze bardzo dobrej jakości, o optymalnej przyswajalności składników pokarmowych gwarantują satysfakcjonujące wyniki produkcyjne. Świnie należą do zwierząt monogastrycznych o stosunkowo dużej pojemności żołądka i jelit oraz o enzymatycznym systemie trawienia. Głównym ograniczeniem wykorzystania przez nie paszy jest jej forma, zawartość włókna surowego i obecność czynników o charakterze antyodżywczym.