StoryEditorBydło mięsne

Hereford - kiedy opłaca się wybrać tę rasę bydła mięsnego

24.04.2019., 08:04h
Struktura gospodarstw na Warmii i Mazurach sprawia, że jest to idealne miejsce dla bydła mięsnego. Wokół łąki, pastwiska, pagórki, liczne oczka wodne i zakrzaczenia. Wprost doskonałe warunki dla ras mięsnych, czego potwierdzeniem jest stado Hereford Warmia znane w Polsce i poza jej granicami.

Najważniejszy jest odpowiedni dobór rasy do panujących warunków

Marcin Ciok, opiekun stada Hereford Warmia, już na początku stwierdził, że planując założenie stada bydła mięsnego, zwykle wszyscy myślą o przyrostach, a przyrosty zwierząt są istotne, ale nie najważniejsze. Kluczem do sukcesu jest dobry dobór rasy bydła, która będzie dopasowana do warunków, struktury i możliwości gospodarstwa. Oczywiście wszystko możemy dziś kupić, ale co z ekonomią?

W gospodarstwie, które ma dużo łąk i pastwisk nie powinniśmy myśleć o rasie, która będzie dobrze przyrastała jeżeli będziemy żywić ją kukurydzą. Wybierzmy taką, jak np. hereford, która skorzysta z naszych zasobów łąk i pastwisk. Rasę, która potrafi wygenerować jak najwyższy zysk, przy jak najniższych nakładach i to jest cały sukces – podkreśla z przekonaniem Marcin Ciok.

Hereforda nie można żywić intensywnie

Zaczynaliśmy od 30 sztuk bydła rasy hereford, dziś mamy ponad 700. Obecnie herefordów jest mało, ale w latach 2001–2004, jak były dopłaty do matek hereforda było zdecydowanie więcej. I co się stało, dlaczego o nim zapomniano? Dlatego, że wmówiono hodowcom, że h...
Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 15:15