StoryEditorWiadomości rolnicze

Hereford wzmocniony simentalem

30.08.2016., 15:08h
W wyniku skrzyżowania dwóch ras mięsnych o zupełnie różnych zaletach i pochodzeniu, a zbliżonych nieco wyglądem, Grzegorz Karbowy uzyskał bydło kompletne, mocne na każdym polu, skupiające w sobie cechy obu ras, a do tego wykorzystujące efekt heterozji mocno ujawniający się u mieszańców pierwszego pokolenia.

Mając od 4 lat mięsne mamki rasy hereford wpadłem na pomysł skrzyżowania ich z podobnym na pierwszy rzut oka simentalem mięsnym. Chciałem wzmocnić potomstwo pod względem budowy i przyrostów, co udało się w stu procentach. Ponadto przychodzące na świat cielęta nie odbiegają wyglądem od swych matek, wyglądają szlachetnie, lepiej niż mieszańce innych ras – oznajmił Grzegorz Karbowy.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w  numerze 36/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

 

Warszawa
0°C
Bezchmurnie
wi_00
pon.
wi_00
3°C
-6°C
wt.
wi_00
7°C
-4°C
śr.
wi_00
11°C
-4°C
czw.
wi_00
14°C
-3°C
pt.
wi_00
14°C
0°C
17. marzec 2025 14:08