Rodzime rasy i odmiany gęsi są dobrze przystosowane do krajowych, często trudnych warunków środowiskowych i klimatycznych. Na północy kraju występują gęsi kartuskie, pomorskie, suwalskie, rypińskie, w południowej i południowo-wschodniej części kraju natomiast gęsi podkarpackie, zatorskie, lubelskie, kieleckie i biłgorajskie.
– Rodzimą gęsią uznaną w 2012 roku za odrębną rasę jest gęś biała kołudzka, hodowana od 1962 roku w Instytucie Zootechniki w Zakładzie Doświadczalnym Kołuda Wielka w woj. kujawsko-pomorskim. Gęś ta stanowi 98% populacji gęsi w Polsce i utrzymywana jest w celu produkcji „gęsi owsianej”, której tuszki lub elementy eksportowane są do wielu krajów Unii Europejskiej, głównie do Niemiec. Gęś biała kołudzka w chowie przyzagrodowym jest źródłem nie tylko zdrowej, naturalnej żywności, ale również dodatkowego dochodu – mówiła dr Halina Bielińska podczas szkolenia zorganizowanego dla kół gospodyń wiejskich przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie.
Higiena i czystość w gospodarstwie to podstawa
Przed rozpoczęciem przyzagrodowego chowu gęsi należy przygotować pomieszczenia oraz sprawd...