Kastracja to najbardziej skuteczna metoda przeciwdziałania pogorszeniu się jakości konsumpcyjnej mięsa wskutek wystąpienia tzw. zapachu knurzego. Niesie ona jednak ze sobą ryzyko wystąpienia różnych powikłań, które przyczyniają się do czasowego zahamowania tempa wzrostu, mogą także pojawić się infekcje. Najczęściej kastrację chirurgiczną przeprowadza się w pierwszych dniach życia prosiąt bez stosowania środków znieczulających. W świetle przepisów prawa, jeżeli kastrację, podobnie jak obcinanie ogonków, przeprowadza się po 7. dniu życia zwierząt, należy wykonywać ją wyłącznie po zastosowaniu środka znieczulającego i dodatkowego długotrwałego znieczulenia podanego przez lekarza weterynarii. Od 2018 roku kastracja chirurgiczna ma być całkowicie zakazana.
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.