StoryEditorBydło mięsne

Jak chronić bydło przed gzawicą?

03.07.2018., 16:07h
Tam gdzie bydło spędza dużo czasu na pastwiskach, może pojawić się gzawica.  Co prawda, na skutek wieloletniego jej zwalczania  nie jest już tak dużym zagrożeniem, to jednak sporadycznie występuje.

Giez bydlęcy atakuje w południe

Gzawicę wywołuje giez bydlęcy, który ma 12–15 cm długości i jest podobny do trzmiela. Zwierzęta atakowane są przez samice gzów, najczęściej w południe. Owady nadlatują szybkim, niskim lotem, składają jaja na sierści, głównie tylnych kończyn, na wymieniu i bokach ciała zwierząt. Podczas ataku bydło gwałtownie ucieka, bowiem naloty budzą strach. Podczas jednego ataku samica składa jedno jajo ( jedna samica może złożyć  nawet 800 jaj w czasie 3 dni), z niego po kilku dniach wylęgają się larwy, które wnikają pod skórę i rozpoczynają wędrówkę wewnątrz organizmu do kanału rdzeniowego. Wędrówka  trwać może nawet pół roku.

Na wiosnę, na grzbiecie zwierzęcia tworzą się guzy, w których larwy przebywają kilka tygodni, po czym wydostają się, spadają na ziemię i przekształcają w formę dorosłą gza.




Jak zwalczać gzawicę?

O obecności gza pod skórą  świadczą widoczne guzy z larwami na grzbiecie. Są one bolesne, a w środku jest silny stan zapalny. Najskuteczniejsze zwalczanie larw u bydła polega na  podskórnej iniekcji  iwermektyny.

Warto pamiętać również o jesiennym stosowaniu preparatów odrobaczających.

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 14:06