Musimy skoncentrować się na działaniach zabezpieczających stada świń przed wniknięciem wirusa. Jeśli rolnicy zastosują się do wymogów bioasekuracji, to być może podjęte działania pozwolą na utrzymanie wirusa tylko wśród dzików, które są właśnie wektorem choroby. Najważniejsze jest zminimalizowanie kontaktu pomiędzy dzikami i świniami przez ogrodzenie chlewni. Niestety, często brak jest szczelnego ogrodzenia gospodarstwa, a dziki przychodzą do zabudowań w poszukiwaniu pożywienia.
Siatka powinna być solidnie przytwierdzona do podmurówki zagłębionej w ziemi na głębokość co najmniej 30 cm. Jeśli ściany budynku są lite, to wystarczy tylko poprowadzenie ogrodzenia do granicy budynku, ale nie może być możliwości wejścia osób postronnych czy zwierząt na teren gospodarstwa i do chlewni. Trzeba także umieścić w odpowiednim miejscu tablicę informującą o tym, że osoby postronne nie mają prawa wstępu na teren obiektu. Ważne, aby przestrzegać tej zasady i nie wpuszczać nikogo do chlewni, jeśli faktycznie nie ma takiej konieczności.
Odkażanie obuwia
W sytuacji zagrożenia afrykańskim pomorem świń olbrzymie znaczenie ma dokładne dezynfekowanie obuwia. Maty z gąbki często są zbyt suche i nie gwarantują odpowiedniego odkażenia. Dużo lepsze jest mycie obuwia w pojemnikach. Zapewnia to odpowiednie namoczenie i dezynfekcję. Najlepiej, jeśli dezynfekcja obuwia ma miejsce przed wejściem do każdego z budynków. Płyn dezynfekcyjny wymieniamy w zależności od stopnia jego zanieczyszczenia i aktywności.
Jeśli korzystamy z mat, to muszą być umieszczone bezpośrednio przy drzwiach tak, by maksymalnie zmniejszyć możliwość omijania ich przez osoby wchodzące. Optymalnie jest, gdy mata ma szerokość równą lub większą niż szerokość przejścia. Jeżeli jest mniejsza, należy ułożyć ją na środku. Koniecznie też trzeba pamiętać o uzupełnianiu środków dezynfekcyjnych, bowiem mata sucha nie ma żadnych właściwości dezynfekcyjnych. Z preparatów do dezynfekcji pomieszczeń, sprzętu, linii pojenia oraz karmienia, a także do nasączania mat polecany jest przede wszystkim Virkon S oraz Virocid. Przy profilaktyce zaleca się sporządzenie roztworu 1-procentowego (1 kg na 100 litrów letniej wody). Przy wystąpieniu ogniska choroby stężenie należy zwiększyć do 2%. Po nasączeniu maty skuteczność bakteriobójcza roztworu wynosi 5 dni pod warunkiem, że mata nie wyschnie.
Groźne samochody
Ważnym wektorem w roznoszeniu chorób są środki transportu. Szczególnie niebezpieczne są samochody przewożące świnie do rzeźni. Nie powinniśmy ich wpuszczać na teren gospodarstwa, a załadunek powinien odbywać się poza ogrodzeniem. Jeżeli już samochód musi wjechać na teren gospodarstwa to powinien być umyty i zdezynfekowany. Samochody powinny przejeżdżać przez nieckę wypełnioną wodą ze środkiem dezynfekcyjnym lub maty nasączone takim preparatem w celu dezynfekcji kół.
Również kierowcom nie wolno wchodzić na teren gospodarstwa czy nawet na płytę rampy załadowczej. Rampa musi być zlokalizowana i zbudowana tak, aby graniczyła z ogrodzeniem i była nachylona w sposób umożliwiający spływ wody używanej do jej mycia poza teren chlewni. Musi być ogrodzona, wykonana z materiałów dających się łatwo umyć i zdezynfekować.
Lekarz weterynarii czy też inseminator przed wejściem do gospodarstwa, podobnie jak inne osoby postronne, powinni wziąć prysznic. Jeśli nie ma takiej możliwości, muszą zmienić ubranie – swoje pozostawić w strefie brudnej, a następnie założyć strój fermowy w strefie czystej. Pracownicy nie mogą wnosić na teren gospodarstwa (do strefy czystej) żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym przede wszystkim wieprzowiny. Właściciel chlewni, w swoim interesie, powinien zadbać o to, by osoby często wchodzące do chlewni miały tam swoje kombinezony i buty.
Nie można zapominać o przeprowadzaniu regularnie deratyzacji i uszczelnieniu budynków, aby nie przedostawały się do nich gryzonie, które także mogą roznosić ASF.
Wymogi bioasekuracji
Program bioasekuracji na obszarze, gdzie występują przypadki afrykańskiego pomoru świń wymaga, aby:
- zabezpieczyć gospodarstwo, w którym są utrzymywane świnie w systemie otwartym, podwójnym ogrodzeniem, o co najmniej 1,5 m wysokości, na podmurówce lub z wkopanym krawężnikiem;
- wdrożyć program monitorowania i zwalczania gryzoni;
- przeprowadzić okresowe zabiegi dezynsekcji (od kwietnia do listopada każdego roku);
- prowadzić rejestr środków transportu do przewozu świń, które wjeżdżają na teren gospodarstwa oraz rejestr wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie;
- zabezpieczyć budynek, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt domowych;
- utrzymywać świnie w zamkniętych pomieszczeniach, z wyjątkiem świń utrzymywanych w systemie otwartym;
- zapewnić, aby osoby mające kontakt ze świniami w gospodarstwie nie utrzymywały własnych świń poza tym gospodarstwem oraz nie zajmowały się dodatkowo obsługą świń w innych gospodarstwach;
- zapewnić, aby do budynków, w których są utrzymywane świnie, nie wchodziły osoby postronne;
- zapewnić, aby osoby przebywające w budynkach inwentarskich używały odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego.
- Najlepsze do odkażania obuwia są pojemniki z płynem dezynfekcyjnym
Dominika Stancelewska
Zdjęcie główne: Archiwum TPR
Zdjęcie w tekście: Dominika Stancelewska
Zdjęcie główne: Archiwum TPR
Zdjęcie w tekście: Dominika Stancelewska