Jak działają mykotoksyny i które z nich są najgroźniejsze dla zwierząt?
Spośród ponad 400 znanych mykotoksyn 5–6 intensywnie oddziałuje na rolnictwo i produkcję zwierzęcą. Są to aflatoksyny, ochratoksyna A, toksyny T2 i HT2, fumonizyny, deoksyniwalenol i zearalenon. Wykrywanie oraz unieczynnianie mykotoksyn w surowcach i gotowej paszy stało się ważne, ponieważ wiadomo, że stanowią one poważne zagrożenie dla wydajności zwierząt i ich zdrowia. Obecność kilku mykotoksyn o niskich poziomach sumarycznie może osłabiać wydajność poprzez słabsze wykorzystanie paszy i niskie przyrosty. Powodują też zły stan jelit, uszkodzenia komórek oraz znaczne pogorszenie reakcji organizmu na szczepienia.
Toksyny te działają już w bardzo niskich dawkach i stosunkowo szybko są wchłaniane przez organizm. Często powiązane jest to z objawami, które nie są widoczne, ale mają wpływ na wyniki produkcyjne i ekonomiczne. Przy niewielkim stopniu skażenia toksynami grzybiczymi można przeoczyć charakterystyczne zmiany, a jedynie zwiększoną podatność na zachorowania. Ponadto w związku z obniżeniem odporności efekty leczenia są znacznie gorsze. Istotna jest tu ...