StoryEditorŻywienie zwierząt

Jak chronić zwierzęta przed zatruciem mykotoksynami?

23.12.2022., 15:12h
Naukowcy i żywieniowcy niezmiennie zadają sobie pytanie, jak można kontrolować obecność mykotoksyn oraz łagodzić ich negatywny wpływ na zdrowie zwierząt. Do tej pory zidentyfikowano łącznie kilkaset mykotoksyn o bardzo różnych strukturach, a firmy branży paszowej przeprowadzają analizy zbóż i pasz, gdyż ze względu na różnorodne efekty toksyczne i wysoką odporność na działanie temperatury ich obecność stanowi duże wyzwanie dla przemysłu paszowego i rolników.

Jak działają mykotoksyny i które z nich są najgroźniejsze dla zwierząt?

Spośród ponad 400 znanych mykotoksyn 5–6 intensywnie oddziałuje na rolnictwo i produkcję zwierzęcą. Są to aflatoksyny, ochratoksyna A, toksyny T2 i HT2, fumonizyny, deoksyniwalenol i zearalenon. Wykrywanie oraz unieczynnianie mykotoksyn w surowcach i gotowej paszy stało się ważne, ponieważ wiadomo, że stanowią one poważne zagrożenie dla wydajności zwierząt i ich zdrowia. Obecność kilku mykotoksyn o niskich poziomach sumarycznie może osłabiać wydajność poprzez słabsze wykorzystanie paszy i niskie przyrosty. Powodują też zły stan jelit, uszkodzenia komórek oraz znaczne pogorszenie reakcji organizmu na szczepienia.

Toksyny te działają już w bardzo niskich dawkach i stosunkowo szybko są wchłaniane przez organizm. Często powiązane jest to z objawami, które nie są widoczne, ale mają wpływ na wyniki produkcyjne i ekonomiczne. Przy niewielkim stopniu skażenia toksynami grzybiczymi można przeoczyć charakterystyczne zmiany, a jedynie zwiększoną podatność na zachorowania. Ponadto w związku z obniżeniem odporności efekty leczenia są znacznie gorsze. Istotna jest tu ...

Pozostało 91% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 22:09