Duża liczba jaj znoszonych przez kury wiąże się z wieloma zagrożeniami w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, jeśli nie dostarczymy im odpowiednich składników. Do uzyskania maksymalnej nieśności odpowiadającej potencjałowi genetycznemu ptaków konieczne jest zaopatrzenie ich w wapń oraz optymalną zawartość aminokwasów. To ważniejsze niż poziom białka w paszy. Zarówno ich niedobór, jak też nadmiar są niekorzystne.
Przy zapewnieniu właściwego zbilansowania aminokwasów zawartość białka na poziomie 17% w mieszance w pierwszym okresie nieśności jest wystarczająca. Bardzo niebezpieczne jest żywienie niosek paszą o nadmiernie wysokim poziomie energii, przekraczającym 2800 kcal/kg paszy. Skutkuje to zwiększeniem masy ciała oraz doprowadza do zatuczenia ptaków, a w konsekwencji ma ujemny wpływ na nieśność.
Bilans białka w diecie kur
W okresie nieśności należy zwrócić uwagę na właściwe zaopatrzenie kur w aminokwasy i wapń niezbędne w prawidłowym tworzeniu się jaja. Niedostosowanie programu żywieniowego do potrzeb pokarmowych ptaków może prowadzić na przemian do okresów nadmiaru lub niedoboru białka. W okresie niedoboru nie wy...