Poekstrakcyjna śruta rzepakowa oraz makuch rzepakowy są źródłem wysokiej jakości białka. Zawartość białka w śrucie waha się w granicach 35–37%, a w makuchu 32–33%. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa ustępuje sojowej pod względem zawartości energii metabolicznej i białka, jednakże jej białko jest bogatsze w aminokwasy siarkowe (metionina i treonina), podczas gdy śruta sojowa zawiera więcej lizyny. Udział tryptofanu w obu komponentach jest podobny. Wzajemne proporcje aminokwasów sprawiają, że zastąpienie poekstrakcyjnej śruty sojowej w mieszankach dla trzody chlewnej umożliwia uzupełnienie ich krystaliczną lizyną, bez konieczności dodawania metioniny i bez wystąpienia niedoboru treoniny.
Produkty rzepakowe bogate w tłuszcz
Poekstrakcyjna śruta rzepakowa charakteryzuje się o około 10% gorszą strawnością wszystkich aminokwasów w porównaniu do śruty sojowej. Za główną tego przyczynę uważa się wyższą zawartość włókna surowego oraz tanin, a także szybsze tempo przepływu treści przez przewód pokarmowy zwierząt.
Produkty rzepakowe mają natomiast więcej tłuszczu, który jest bogatszy w kwasy nienasycone. W śrucie ilość tłuszczu wy...