StoryEditorŚwinie

Jak obniżyć koszty paszy dla świń i zachować jej jakość?

01.07.2019., 15:07h
Dążenie do maksymalizacji wyników produkcyjnych wymaga stosowania najlepszych komponentów paszowych. Z drugiej strony, surowce alternatywne pozwalają obniżyć koszty chowu świń. Ważne, aby nie wpływało to na pogorszenie wyników uzyskiwanych w chowie świń.

Tańsze żywienie nie może być gorsze

Jak twierdzi prof. Zygmunt Pejsak z Centrum Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, nie jesteśmy konkurencyjni w stosunku do producentów świń z rozwiniętych rolniczo krajów Unii Europejskiej ze względu na ciągle gorsze wyniki produkcyjne. Dysproporcje w tym zakresie zwiększają się jeszcze bardziej wraz z nieuniknionym wzrostem cen pasz w Europie. W Polsce odchowujemy średnio w ciągu roku prawie 8 prosiąt mniej niż wynosi średnia dla krajów UE i ponad 10 prosiąt mniej niż u czołowego producenta świń, jakim jest Dania.

Nasze tuczniki produkowane tradycyjnie do osiągnięcia masy ciała 100 kg zjadają średnio 50 kg paszy więcej niż tuczniki w Unii i 70 kg więcej niż tucznik duński. Profesor zauważa, że porównując średnie masy ubojowe z czasem trwania tuczu wskaźnik ten w przeciętnych chlewniach krajowych jest wyraźnie gorszy niż u konkurentów.

Koszty żywienia stanowią 60–70% ogólnych kosztów produkcji zwierzęcej, co wymusza na rolnikach poszukiwanie alternatywnych surowców paszowych, umożliwiających obniżenie kosztów żywienia. Trzeba poznać jednak ich wartość pokarmową oraz zawar...
Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 14:44