StoryEditorBydło mięsne

Jak opasać jałówki rzeźne?

28.07.2020., 06:07h
Jałówki charakteryzują się mniejszą od buhajków zdolnością do odkładania białka, natomiast większą do wczesnego otłuszczenia, co w znaczny sposób wpływa na optymalną długość opasu i oczywiście intensywność żywienia.

Jak opasać cieliczki urodzone w okresie jesienno-zimowym?

Cieliczki mięsne urodzone w okresie jesienno-zimowym, po okresie odchowu wychodzą na pastwisko i pozostają tam do jesieni, uzyskując masę ciała około 300 kg. Po powrocie z pastwiska jałówki opasa się intensywnie w oborze, a do uboju kieruje, gdy mają 18–22 miesiące. Można też żywić je ekstensywnie, a dotuczać na pastwisku w kolejnym roku. Wówczas do uboju przeznaczane są w wieku ok. 24 miesięcy. Aby uniknąć nadmiernego otłuszczenia tusz, dzienna dawka paszy treściwej w tym okresie powinna być obniżona o około połowę w porównaniu do ilości stosowanych u buhajków.

Żywienie cieliczek urodzonych w okresie letnim

Cieliczki urodzone wczesną wiosną korzystają z dwóch okresów pastwiskowych. W czasie pierwszego z nich zwierzęta dokarmia się około 1 kg paszy treściwej dziennie, uzyskując dzienne przyrosty na poziomie 500–600 g i końcową masę ciała 125–175 kg. Po zakończeniu wypasu jałówki żywi się alkierzowo paszami objętościowymi, głównie kiszonkami z traw i sianem. Po okresie ekstensywnego żywienia zimowego, w następnym roku jałówki wychodzą na pastwiska osiągając masę ciała 250–300 kg, a nast...
Pozostało 69% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warszawa
4°C
Zachmurzenie duże
wi_00
pon.
wi_00
6°C
1°C
wt.
wi_00
8°C
-2°C
śr.
wi_00
10°C
2°C
czw.
wi_00
8°C
3°C
pt.
wi_00
10°C
6°C
07. kwiecień 2025 23:43