StoryEditorBydło mięsne

Jak przygotować buhaja przed okresem krycia?

28.01.2019., 14:01h
Buhaj rasy mięsnej może być użytkowany w stadzie przez 3 lata, tak aby nie krył swoich córek. Do jego wykorzystania potrzebne jest stado co najmniej 20 krów, z których w ciągu roku powinno się wycielić 18–19 sztuk, aby mówić o opłacalności. W celu zachowania sezonowości wycieleń, po okresie krycia buhaj przechodzi w stan spoczynku, wbrew pozorom jest to bardzo ważny okres, w którym rozpłodnik regeneruje się odzyskując siły przed kolejnym sezonem krycia.

Najlepszy termin wycieleń

Najbardziej korzystne wydają się wycielenia zimowo-wiosenne (styczeń ‒ maj), niektórzy zabiegają, żeby były one bardziej zbite i przypadały od lutego do kwietnia, co jednak trudniej jest osiągnąć i zawsze jakaś krowa nie zmieści się w tych ramach. Niemniej  w obu przypadkach cielęta mogą korzystać z pastwiska, a krowy mają wyższą mleczność. W takiej sytuacji krycia należy organizować w okresie wiosenno-letnim (od kwietnia do sierpnia).

Buhaj musi się zregenerować

W pozostałych miesiącach należy buhaja oddzielić od stada. W tym okresie buhaj odpoczywa, jednak nie może dostać zbyt energetycznej dawki, gdyż nie ma okazji do spalenia kalorii, tak jak było to wcześniej, zatem łatwo o jego zatuczenie. Wraz z oddzieleniem buhaja od stada należy zmniejszyć podaż pasz zasobnych w energię. Jeśli tego nie zrobimy, to może się okazać, że na następny rok buhaj nie pokryje nam już żadnej sztuki, bo będzie zbyt ciężki i zbyt mało ruchliwy, aby skakać na krowy.

Ograniczyć jałowość krów do minimum

W stadach zarodowych zalecana jest inseminacja w okresie kwiecień-czerwiec (najlepiej z synchronizacją rui), a na cały sierpień wpuszcza się do stada buhaja w celu pokrycia krów niezacielonych poprzez inseminację. Takie postępowanie ogranicza jałowość do minimum. Ojcostwo cieląt ustala się na podstawie terminów porodów lub poprzez badanie krwi.

Andrzej Rutkowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 05:01