Podczas żywienia świń rosnących powinno się pokrywać potrzeby pokarmowe, ale jednocześnie unikać nadmiaru białka w paszy. Może to być przyczyną problemów w odchowie prosiąt. Białko w paszy to wszystkie związki zawierające w swojej budowie azot, a dobre wykorzystanie białka przez zwierzęta ogranicza wydalanie tego szkodliwego składnika do środowiska.
W żywieniu ważny jest skład aminokwasowy białka, ale również jego strawność w jelicie cienkim. Najważniejsze są aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie może wytwarzać. Surowce pochodzenia roślinnego zawierają ich mało i nie są w stanie zaspokoić zapotrzebowania szybko rosnących świń. Niedobór białka i aminokwasów powoduje obniżenie tempa wzrostu, gdyż dostępnych jest mniej składników budulcowych dla tworzenia masy ciała. W szczególności niedobór dotyczy takich aminokwasów, jak lizyna, metionina, treonina i tryptofan. Ziarna zbóż paszowych charakteryzują się małą zawartością białka, podczas gdy nasiona roślin strączkowych, śruty poekstrakcyjne, pasze pochodzenia zwierzęcego, takie jak mączka rybna lub suszona rozpyłowo plazma krwi, są komponentami bogatymi w białko....