StoryEditorbydło mięsne

Jak się produkuję wołowinę w Finlandii?

23.01.2020., 20:01h
Bydło rasy angus ze względu na zdolność do przystosowywania się do trudnych warunków klimatycznych jest popularne w Finlandii. Gustav Rehnberg wraz z rodziną prowadzi ekologiczną hodowlę czarnych angusów czystej rasy od 2011 r. Mięso sprzedaje konsumentom, sklepom oraz restauracjom bez pośredników.
Gospodarstwo położone w Gårdskulla Gård w zachodniej części Finlandii zaledwie 50 kilometrów od Helsinek jest w rękach rodziny Rehnberg już od piątego pokolenia. Przodek Gustava, Erik Johan Rehnberg kupił je w 1840 r.

Konwersja gospodarstwa na eko

Obecnie rodzina użytkuje 600 ha użytków rolnych, wszystko w ekologii. Jak przystało na typowe fińskie gospodarstwo, do farmy należy również las. 1500 ha użytków leśnych poprawia dochodowość farmy.

Decyzja o przestawieniu gospodarstwa na ekologię nie była trudna. Jestem z wykształcenia agronomem, wiedziałem jak to zrobić, zadecydowały również względy ekonomiczne i środowiskowe. Trudno w naszych warunkach prowadzić konwencjonalną produkcję rolną, która będzie konkurencyjna z innymi europejskimi krajami. Pomyśleliśmy w ten sposób: do Helsinek jest z naszej farmy niedaleko, mieszka tam ponad milion ludzi, którzy coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne. Na miejscu mamy też lokalne sklepy. Zrobiliśmy rozpoznanie rynku i okazało się, że jest zapotrzebowanie na ekologiczną wołowinę – opowiada Gustav Rehnberg.

Wilgoć, która szkodzi bydłu

Ekstensywna produkcja 400 ha to łąki...
Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 07:37