Gospodarstwo położone w Gårdskulla Gård w zachodniej części Finlandii zaledwie 50 kilometrów od Helsinek jest w rękach rodziny Rehnberg już od piątego pokolenia. Przodek Gustava, Erik Johan Rehnberg kupił je w 1840 r.
Konwersja gospodarstwa na eko
– Decyzja o przestawieniu gospodarstwa na ekologię nie była trudna. Jestem z wykształcenia agronomem, wiedziałem jak to zrobić, zadecydowały również względy ekonomiczne i środowiskowe. Trudno w naszych warunkach prowadzić konwencjonalną produkcję rolną, która będzie konkurencyjna z innymi europejskimi krajami. Pomyśleliśmy w ten sposób: do Helsinek jest z naszej farmy niedaleko, mieszka tam ponad milion ludzi, którzy coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne. Na miejscu mamy też lokalne sklepy. Zrobiliśmy rozpoznanie rynku i okazało się, że jest zapotrzebowanie na ekologiczną wołowinę – opowiada Gustav Rehnberg.