Mocno zanieczyszczone ziarno zbóż ma znacznie obniżoną wartość pokarmową
Pod względem wartości pokarmowej ziarno zbóż odznacza się małą zawartością białka (8–14%), ale z uwagi na duży udział w mieszankach paszowych staje się istotnym źródłem tego składnika pokarmowego. Charakteryzuje się dużą zawartością suchej masy, co umożliwia jego przechowywanie przez dłuższy czas bez zmian jakościowych, pod warunkiem że będzie się to odbywało w odpowiedni sposób i nie doprowadzi do zanieczyszczenia ziarna oraz obniżenia parametrów żywieniowych.
Zboże mocno zanieczyszczone charakteryzuje się nie tylko obniżoną jakością i wartością, ale jest też w dużym stopniu narażone na rozwój grzybów produkujących mykotoksyny. Ziarna z naruszoną tkanką okrywającą, popękane i połamane są szczególnie podatne na działanie mikroorganizmów. Użycie złej jakości zboża w żywieniu świń będzie powodem zmniejszenia pobrania paszy i pogorszenia jej wykorzystania oraz obniżenia przyrostów dziennych wskutek niższej wartości pokarmowej, a więc mniejszej zawartości energii i białka, a ostatecznie obniżonej efektywności żywienia.