Mikotoksyny są substancjami, które nie ulegają zniszczeniu w wysokiej temperaturze. Nie ma jednej w 100-procentach efektywnej metody usuwania ich z pasz. Niektóre mikotoksyny rozkładają się w temperaturze 100°C, inne, jak np. aflatoksyna, wytrzymują temperaturę 200°C. Dobre efekty daje granulowanie z parą wodną. Największe nasilenie występowania mikotoksyn następuje po 9–12 miesiącach magazynowania, a szczególnie w miesiącach letnich, gdy dochodzi do wzrostu temperatury. Często nawet po usunięciu pleśni z paszy i tak produkt pozostaje skażony toksynami.
Konserwanty zabezpieczą paszę
Dlatego przy przechowywaniu pasz stosuje się na przykład konserwanty, głównie kwasy organiczne (propionowy, mrówkowy, sorbowy, fumarowy, cytrynowy) oraz ich sole (wapniowe lub amonowe) w postaci ciekłej lub stałej. Konserwanty można wykorzystywać dla zabezpieczenia surowców (np. zboża o podwyższonej wilgotności) przed rozwojem drobnoustrojów lub w celu zniszczenia występujących patogenów, stosując dodatek preparatu bezpośrednio do mieszanki paszowej. Konserwanty, podobnie jak opisywane niżej detoksykanty, nie wymagają okresu karencji i mogą być stosowane ...