Żywienie, poza warunkami środowiskowymi, jest najbardziej istotnym i kosztownym elementem w chowie drobiu w czasie zimy. Ze względu na niższe temperatury i ciągłe przebywanie w kurniku, ptaki muszą otrzymywać karmę ze wszystkimi niezbędnymi składnikami pokarmowymi, co przeciwdziała nagłemu spadkowi nieśności u kur. W tym okresie najlepiej żywić drób mieszankami pełnoporcjowymi dwa razy dziennie (rano i w południe), a wieczorem podawać ziarno zbóż.
Podczas przebywania drobiu w zamkniętych budynkach musi on mieć swobodny dostęp do karmideł i poideł. W przeciwnym razie ptaki będą zestresowane, co także znacznie obniży ich produkcyjność. Długość brzegu karmidła dla jednej nioski powinna wynosić 14 cm w przypadku karmideł rynnowych i 8 cm w przypadku karmideł cylindrycznych. Dla gęsi czy kaczek powinno to być nawet 20 cm.
Rodzaj podawanej paszy będzie decydował nie tylko o poziomie nieśności, ale także jakości skorupy jaj oraz kolorze żółtka. Jakość skorupy, zwłaszcza jej wytrzymałość, ma duże znaczenie, ponieważ wpływa na straty spowodowane stłuczeniem jaj przez kury oraz w czasie zbioru i przechowywania.