Jak uzyskać cielęcinę rose veal?
– Od początku planowałem, że zajmę się hodowlą bydła rasy limousine, głównie dlatego, że jest to najbardziej rozpowszechniona u nas rasa i nie było problemu ze zbytem. Zwierzęta mają wysoki udział mięsa i najcenniejszych wyrębów w tuszy, a co najważniejsze, tusze są nieotłuszczone – wylicza rozmówca, który na początku zaczął kupować cielęta i odpajać je stosując tzw. metodą różaną (rose veal), uzyskując cielęcinę różaną. System ten odbywał się przy współpracy z Holendrami i w oparciu o ich preparaty mlekozastępcze. Po odpojeniu preparatami zwierzęta otrzymywały „do woli” dawkę pokarmową opartą głównie na kiszonce z kukurydzy.
– Odpajaliśmy sztuki będące krzyżówkami rasy hf z rasami mięsnymi, dzięki temu wykorzystywałem cielęta krów mlecznych nieprzeznaczonych do dalszej hodowli w kierunku użytkowym. Cielęta odpajane i opasane metodą holenderską miały różowe mięso, bo nie było ograniczeń co do poziomu żelaza w dawce pokarmowej. Mięso odznaczało się wysokimi walorami smakowymi i kulinarnymi przy bardzo krótkiej obróbce termicznej – wylicza Lech Pawłowski. –...