Organizacja przegrupowań świń powinna być dobrze zaplanowana i sprawnie wykonana, a ich liczba w ciągu życia zwierząt jak najmniejsza. Mniej stresujące jest przejście zwierząt do innych pomieszczeń o tej samej technologii utrzymania niż na nowe miejsca o odmiennym systemie chowu. Im młodsze świnie, tym łączenie ich w jedną grupę jest łatwiejsze. Po przegrupowaniu należy zwierzętom zapewnić stały dostęp do paszy i wody. Przestrzeń dająca wygodę i komfort po karmieniu jest głównym czynnikiem sprzyjającym szybkiemu i w miarę bezproblemowemu ustaleniu hierarchii w nowo powstałej grupie.
Nie może być ścisku
Zwiększanie się masy ciała świń, zmiana pór roku, a nawet zmiana osób obsługujących są czynnikami zaburzającymi równowagę w grupie. W miarę wzrostu świń zmniejsza się też strefa przeznaczona do odpoczynku. Mimo że prawo wskazuje minimalną przestrzeń, jaką powinno się zapewnić zwierzętom, często jest ona zbyt mała, aby zagwarantować im należyty komfort. Taką strefę powinna charakteryzować optymalna temperatura, suchość i czystość miejsca do odpoczynku, a także możliwość swobodnego kładzenia się, wstawania i poruszania....