Zmysł węchu wydaje się być u świń najbardziej rozwiniętym ze wszystkich. Świnie mają też węch dużo bardziej wrażliwy w porównaniu z innymi zwierzętami. Węch i smak dają zwierzętom ważne sygnały na temat jakości paszy i jej wartości odżywczej. Określono co najmniej pięć różnych smaków, które są najbardziej akceptowane przez świnie: słodki, umami, słony, kwaśny i gorzki.
Dodatek substancji smakowej do paszy pomaga zwiększyć jej pobieranie podczas laktacji
Pięć produktów o zapachu, który ludzie sklasyfikowali jako słodki (olej migdałowy, brzoskwinia, malina, wanilia i truskawka) są dobrze akceptowane przez świnie. Ten pozytywny wpływ aromatów w paszy może być korzystny w chowie wysokoprodukcyjnych loch, ponieważ pomimo wysokiej plenności często wykazują one zmniejszoną zdolność pobierania paszy, co wynika z selekcji genetycznej prowadzonej w celu uzyskania lepszego wykorzystania mieszanki. Stosując aromat stymulujemy organizm lochy do pobierania paszy i poprawy wydajności, a jednocześnie jakości miotu.
Międzynarodowe badania wykazały, że niezależnie od pory roku, dzienne pobranie paszy przez lochy było najwyższe pomiędzy g...