StoryEditorBydło mięsne

Jak żywić mamki z cielętami z wycieleń zimowo-wiosennych?

18.11.2020., 15:11h
W stadach mięsnych cielęta na świat przychodzą najczęściej późną zimą i wczesną wiosną. Są to tzw. wycielenia zimowo-wiosenne mające miejsce w oborze przy żywieniu, które w zupełności wystarcza do produkcji mleka dla nowo urodzonych osesków. Cielęta w chwili wyjścia na pastwisko mają ponad 2 miesiące i są zdolne do pobierania trawy, a krowy pasąc się zwiększają mleczność. Więcej mleka dla starszych cieląt powoduje ich lepszy wzrost i rozwój.

Jak żywić mamki z cielętami?

W żywieniu krów mamek z cielętami najważniejszą rolę odgrywa pastwisko, które w ciągu roku może dostarczyć 65% potrzebnych składników pokarmowych. Jakość pastwiska decyduje o wzroście i rozwoju cieląt oraz zdrowiu i kondycji krów. Cielęta 4–5-miesięczne powinny poza mlekiem matki, 40–50% składników pokarmowych czerpać z runi pastwiskowej. W celu zwiększenia przyrostów cieląt, należy dążyć do wzrostu mleczności krów poprzez zwiększenie poziomu ich żywienia oraz stosować dokarmianie cieląt paszą treściwą i sianem. Późną jesienią stado zwiększa apetyt i przygotowuje się do zimy gromadząc rezerwy w organizmie oraz regeneruje okrycie włosowe gęstą i długą sierścią chroniącą przed zimnem i opadami. Krowy mięsne, gdy zakończą sezon wypasu w dobrej kondycji, mogą być żywione zimą wyłącznie paszami objętościowymi. W okresie zimowym przykładowa dzienna dawka na krowę mamkę zawiera: kiszonki – 15 do 30 kg, siano – 1 do 2 kg, słomę – 3 do 5 kg. W celu uzupełnienia ewentualnych niedoborów stosuje się okresowo dodatek 1–2 kg paszy treściwej (dziennie/szt.) zawierającej dodatek mineralno-witami...
Pozostało 71% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 23:26