Przy jakiej temperaturze bydło zaczyna odczuwać stres cieplny zimą?
Wydajność i kondycja zwierząt gospodarskich zimą zależy od panujących na zewnątrz warunków – głównie temperatury i wilgotności. Kiedy warunki atmosferyczne zaczynają się pogarszać, utrzymanie odpowiedniej kondycji przez bydło zależne jest od ich dolnej temperatury krytycznej (LCT), czyli takiej temperatury, poniżej której zwierzęta muszą korzystać z zapasów energii, aby utrzymać normalną ciepłotę ciała. Dla dorosłego bydła LTC znajduje się w przedziale -6 do -7 stopni Celsujsza, w zależności od rasy i wyjściowej kondycji zwierzęcia.
Zapewnij zwierzętom schronienie od deszczu, śniegu i wiatru
Duży wpływ na utratę ciepła przez bydło ma wilgoć. Zapewnienie zwierzętom przebywającym na pastwisku schronienia w postaci wiaty jest kluczowe w utrzymaniu suchej okrywy włosowej i ograniczeniu efektu wychłodzenia przez wiatr. Zapewnienie zwierzętom suchej ściółki dodatkowo pomoże im utrzymać odpowiednią temperaturę ciała podczas odpoczynku i ogrzać racice.
Ujemne temperatury mogą doprowadzić do hipomagnezemii u bydła
Niskie temperatury wpływają na przyspieszenie metabolizmu u bydła, co przekłada się na występowanie u zwierząt niedoborów magnezu. Efekt obniżającego się poziomu magnezu w osoczu krwi jest szczególnie nasilony u otłuszczonych krów, u których dochodzi do dużego rozkładu tkanki tłuszczowej. Warto zadbać o suplementację dodatków mineralnych, które pozwolą uzupełnić niedobory i pozwolą uniknąć rozwinięcia się formy ostrej hipomagnezemii, która związana jest z zaleganiem bydła i okresową ślepotą.
Które rasy bydła mięsnego są najbardziej odporne na niskie temperatury? Zobacz ranking mrozoodporności ras bydła mięsnego
Kamila Dłużewicz