Na mięsność tuczników wpływają genetyczne predyspozycje do odkładania mięsa w tuszy, żywienie, masa w dniu uboju, stan zdrowotny oraz warunki utrzymania. Wyniki w produkcji zależą też od wykorzystanych ras świń odpowiednio do warunków środowiskowych umożliwiających uwidocznienie się cech genetycznych stada. Nie mniej istotne jest monitorowanie efektywności samic w kolejnych cyklach reprodukcyjnych umożliwiające wykrycie słabych ogniw. Lochy między 3. a 5. cyklem rozrodczym są najbardziej produkcyjne, pod warunkiem że w okresie karmienia dostaną maksymalną ilość wysokoenergetycznej paszy zawierającej odpowiednią ilość białka i lizyny.
Niezatuczanie loch w okresie prośności i dysponowanie odpowiednią liczbą knurów, tak by nie używać ich do krycia częściej niż raz na dobę, to kolejne elementy właściwego wykorzystania potencjału zwierząt. Nie należy dopuszczać do zbyt wczesnego krycia bądź inseminacji loszek, a w okresie 21 dni od momentu pokrycia samice powinny być utrzymywane indywidualnie lub w niewielkich grupach liczących maksymalnie 5–6 sztuk.
Produkcja mieszańców towarowych
Uzyskana mięsność tuczników, podobnie jak...