StoryEditorŚwinie

Jakie są kluczowe zasady w doborze loch i knurów przy produkcji tuczników?

29.04.2022., 08:04h
Trudno produkować wysokomięsne tuczniki, jeżeli świnie charakteryzują się niewielką zdolnością do odkładania białka w tuszy. Dlatego dobór ras do krzyżowania ma duże znaczenie, gdy zależy nam na szybkim tempie wzrostu, dobrym wykorzystaniu paszy oraz mięsnej tuszy. Cechy związane z mięsnością należą do wysoko odziedziczalnych, toteż potencjał genetyczny, jaki zwierzę otrzyma po rodzicach, przekaże na swoje potomstwo.

Na mięsność tuczników wpływają genetyczne predyspozycje do odkładania mięsa w tuszy, żywienie, masa w dniu uboju, stan zdrowotny oraz warunki utrzymania. Wyniki w produkcji zależą też od wykorzystanych ras świń odpowiednio do warunków środowiskowych umożliwiających uwidocznienie się cech genetycznych stada. Nie mniej istotne jest monitorowanie efektywności samic w kolejnych cyklach reprodukcyjnych umożliwiające wykrycie słabych ogniw. Lochy między 3. a 5. cyklem rozrodczym są najbardziej produkcyjne, pod warunkiem że w okresie karmienia dostaną maksymalną ilość wysokoenergetycznej paszy zawierającej odpowiednią ilość białka i lizyny.

Niezatuczanie loch w okresie prośności i dysponowanie odpowiednią liczbą knurów, tak by nie używać ich do krycia częściej niż raz na dobę, to kolejne elementy właściwego wykorzystania potencjału zwierząt. Nie należy dopuszczać do zbyt wczesnego krycia bądź inseminacji loszek, a w okresie 21 dni od momentu pokrycia samice powinny być utrzymywane indywidualnie lub w niewielkich grupach liczących maksymalnie 5–6 sztuk.

Produkcja mieszańców towarowych 

Uzyskana mięsność tuczników, podobnie jak...

Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 00:31