Opasy, trzoda chlewna i buraki cukrowe
Marcin Szczepaniak ukończył szkołę zawodową w zawodzie ślusarza oraz kwalifikacyjny kurs rolnika, który pozwolił mu skorzystać z premii dla młodego rolnika. Dwa lata temu przejął rodzinne gospodarstwo i zdecydował się kontynuować hodowlę bydła rasy charolaise.
– Z uzyskanego wsparcia sfinansowałem zakup nowoczesnego opryskiwacza oraz rozsiewacza – mówi młody hodowca, w gospodarstwie którego pracuje aż 5 ciągników, co pozwala zaoszczędzić czas na podpinanie maszyn w sezonie.
Park maszynowy jest głównie dorobkiem pana Janusza Szczepaniaka – seniora rodu wspominającego z sentymentem dawne czasy i nabycie kombajnu Bizon, który nadal pracuje w gospodarstwie. Marcin Szczepaniak z pomocą ojca Janusza i siostry Ewy zajmuje się hodowlą bydła mięsnego, trzody chlewnej pbz oraz zróżnicowanymi uprawami polowymi.
– Dywersyfikacja upraw, zmianowanie zgodnie z dobrą praktyką rolniczą przynosi stabilny plon i dochód, co daje nam szansę rozwoju, często gdy na rynku mięsa obserwujemy wahania cenowe. Obecnie, podobnie jak przed 15 laty, kiedy to ojciec zakupił pierwsze sztuki, nie ma problemu ze sprzedażą dobrej...