StoryEditorBydło mięsne

Jakie są zalety kastracji buhajków gumkami zaciskowymi?

20.08.2021., 13:08h
Urszula i Piotr Zarembowie wspólnie gospodarzą od ponad 2 lat. Wcześniej gospodarstwo należało do rodziców pana Piotra i specjalizowało się w produkcji mleka. Nowi właściciele postanowili zmienić profil na produkcję żywca wołowego. – To była dobrze przemyślana decyzja – wyjaśnia Piotr Zaremba, który utrzymuje ponad 150 sztuk bydła.

W produkcji żywca wołowego należy kontrolować opłacalność na każdym etapie

Dla młodych hodowców kluczową sprawą jest sprawdzanie opłacalności na poszczególnych etapach opasu bydła. Dzięki temu są w stanie policzyć koszty i sprawdzić, czy ich działania wychodzą na plus, czy coś trzeba poprawić, zmienić. I jak do tej pory udaje się wyeliminować najsłabsze ogniwa w produkcji.

Skrupulatne notowanie i przepisywanie wszystkich danych do arkuszy Excel jest dla nas naturalne. Jestem z wykształcenia matematykiem, a mąż ma wykształcenie ekonomiczne, tak więc z liczb potrafimy wyczytać wszystko – wyjaśnia z uśmiechem pani Urszula.


Projekt „Współpraca 2020” - na czym polega?

Państwo Zarembowie wraz z dziewięcioma innymi gospodarstwami uczestniczą w projekcie „Współpraca 2020” Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Dla tak młodych stażem hodowców jest to duże wyróżnienie i ogromne wsparcie w formie korzystania z wiedzy i doświadczenia ekspertów praktycznie w każdym momencie.

W ramach projektu zakupiliśmy m.in. wagę do ważenia bydła podczas opasu. Uważamy, że regularne ważenie począwszy od cieląt a kończąc na opa...
Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 11:00