StoryEditorŚwinie

Jakie warunki zapewnić w chlewni podczas zimy?

11.01.2022., 14:01h
Aby wykorzystać potencjał zwierząt, ważne jest nie tylko podawanie im odpowiednich pasz, ale również stworzenie właściwych warunków utrzymania. Najważniejszym czynnikiem mikroklimatu chlewni jest temperatura. Szkodliwa jest zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska. Niekorzystne warunki utrzymania mogą przyczyniać się do rozwoju chorób, ponieważ sprzyjają namnażaniu się drobno­ustrojów chorobotwórczych w środowisku, w którym przebywają świnie. Ponadto osłabiają sprawność układu odpornościowego chroniącego przed infekcją.

Warunki mikroklimatyczne w chlewni wpływają na komfort zwierząt, ich zdrowie oraz wyniki produkcyjne. Zależnie od rodzaju budynków i zastosowanych rozwiązań mogą one podlegać dużym wahaniom. Spadek temperatury poniżej wymaganej normy powoduje zmniejszenie przyrostów i większe zużycie paszy. Temperatura powietrza, wilgotność oraz jego cyrkulacja, a także wymiana gazowa będą miały wpływ na uzyskiwane wyniki. Poza tym, oczywiście, może dojść do różnego rodzaju schorzeń spowodowanych niską temperaturą.

Niezwykle ważna jest strefa komfortu, w której przebywają zwierzęta. Jeżeli świnie czują się komfortowo, mogą w pełni wykorzystać swój potencjał genetyczny. Dlatego należy dokładnie obserwować zwierzęta, aby ocenić, czy właśnie tak się czują. Większość czasu powinny odpoczywać, leżąc na boku, a nie na brzuchu, rozłożone po kojcu.

Należy uważać na dyskomfort cieplny

Najbardziej na obniżenie temperatury otoczenia reagują prosięta. Wyziębienie skutkuje niedokrwieniem i niedotlenieniem, co powoduje zmniejszenie odporności i większą podatność na choroby. Temperatura dla prosiąt po urodzeniu powinna wynosić 32–34°C, ale nie w ca...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 14:45