Marek Śmidowicz z Sokolnik w powiecie wrzesińskim produkuje trzodę chlewną w cyklu otwartym i sam wytwarza pasze dla zwierząt. Od prawie 10 lat wstawia warchlaki do tuczu. Choć wcześniej utrzymywał też maciory. Doszedł nawet do pogłowia 100 loch w gospodarstwie i prowadził hodowlę zarodową trzody chlewnej. Ostatecznie jednak zrezygnował ze stada podstawowego. Stopniowo modernizował chlewnie. Ostatnia, na 750 stanowisk w tuczu, powstała w 2001 roku. Po modernizacjach i budowie nowej chlewni aktualnie w budynkach jest miejsce dla 1500 zwierząt.
Zboża należą do głównych komponentów mieszanek pełnoporcjowych dla świń. Rolnicy przygotowując pasze samodzielnie, chcą zaoszczędzić na kosztach żywienia, wykorzystując do tego celu ziarno z własnych pól. Szukają przy tym zboża, które dobrze plonuje i daje ziarno wysokiej jakości.