Przyczyny występowania kanibalizmu i agresji u świń
Kanibalizm powoduje istotne straty ekonomiczne wynikające z obniżonych przyrostów dziennych, dłuższego okresu tuczu, zwiększonych nakładów finansowych na żywienie, częstszego występowania chorób spowodowanych obniżeniem odporności (wynikających z uszkodzenia ciała).
Do możliwych przyczyn występowania przypadków kanibalizmu u świń należy między innymi nieprawidłowy mikroklimat w chlewni.
Zbyt wysoka wilgotność zwiększa agresywność świń, podobnie jak wysoka koncentracja szkodliwych gazów (zawartość CO2>3000 ppm, zawartość NH3>20 ppm). Niekorzystne są także przeciągi. Przyczyną agresji wśród świń mogą też być warunki utrzymania zwierząt, w tym bezściołowe systemy chowu, zbyt duża intensywność światła w chlewni. Wzrost agresywności świń jest często wynikiem walki o miejsce przy korycie, dostęp do wody oraz legowisko. Wszelkie przegrupowania i łączenie świń prowadzą do walki o miejsce w hierarchii grupy zwierząt przebywających w tym samym kojcu.
Zbyt wysoka wilgotność zwiększa agresywność świń, podobnie jak wysoka koncentracja szkodliwych gazów (zawartość CO2>3000 ppm, zawartość NH3>20 ppm). Niekorzystne są także przeciągi. Przyczyną agresji wśród świń mogą też być warunki utrzymania zwierząt, w tym bezściołowe systemy chowu, zbyt duża intensywność światła w chlewni. Wzrost agresywności świń jest często wynikiem walki o miejsce przy korycie, dostęp do wody oraz legowisko. Wszelkie przegrupowania i łączenie świń prowadzą do walki o miejsce w hierarchii grupy zwierząt przebywających w tym samym kojcu.
Wpływ żywienia na agresję
Również błędy w żywieniu nie pozostają bez znaczenia. Świnie mogą wykazywać niepokój spowodowany złą proporcją energii i białka w mieszance, niskim poziomem soli w paszy, zbyt niskim poziomem włókna, niedoborem składników mineralnych lub witamin czy wysoką zawartością mikotoksyn w paszy. Jak wykazano w doświadczeniach, zwiększenie poziomu soli w mieszance może nawet o 30–50% obniżyć liczbę przypadków obgryzania ogonów u świń. Podwyższenie poziomu soli w mieszance powoduje jednocześnie wzrost ilości pobieranej wody, a tym samym zwiększa się częstość i czas jej pobierania. Należy więc pamiętać o tym, że jeżeli ilość poideł jest niedostateczna oraz przepływ wody w poidle jest zbyt wolny, to zwiększenie poziomu soli w paszy może przynieść efekt odwrotny, gdyż pojawi się element walki o dostęp do wody.
- Zapewnienie zwierzętom materiałów do zabawy bądź lizawek z solą jest jednym z elementów zapobiegania agresji wśród świń
W sytuacji pojawienia się przypadków obgryzania ogonów i uszu należy usunąć z kojców osobniki najbardziej agresywne. W chlewniach, w których występuje problem kanibalizmu, często stosowaną metodą ograniczenia rozmiarów zjawiska jest obcinanie ogonów.
Dominika Stancelewska