Przed zacieleniem - odpowiednia masa ciała
Jałówki ras bydła mięsnego wymagają zazwyczaj uzyskania 2/3 masy ciała dorosłej krowy. W przeliczeniu na kilogramy masy ciała zacielanych jałówek ras: angus, hereford, piemontese powinna wynosić minimum 360–380 kg, a dużych ras: charolasie, limousine, salers, marchigiana 400–420 kg.
Minimalny wiek uzależniony od rasy
Drugim, obok masy ciała, ważnym wskaźnikiem osiągnięcia dojrzałości hodowlanej jest minimalny wiek – powinien on wynosić 15–20 miesięcy, przy czym niższe wartości odnoszą się do wcześnie dojrzewających ras, na przykład angus czy hereford.
Co jeszcze wpływa na bezproblemowe wycielenie
Nieodpowiednie krycie jałówek ras małych – np. red angus – nasieniem ras dużych charolaise, sprawi, że podczas wycieleń możemy spodziewać się komplikacji związanych z dużym płodem. Jednym z warunków bezproblemowych wycieleń jest także utrzymanie właściwej kondycji jałówek i krów mamek. Kondycja hodowlana powinna wynosić 2,5–3 punktu w skali BCS. U zwierząt w zbyt dobrej kondycji (szczególnie przed porodem) następuje otłuszczenie dróg rodnych, co prowadzi do wielu komplikacji porodowych. Z kolei zbyt słaba kondycja przyszłych matek prowadzi do osłabienia akcji porodowej. Nieodzownym warunkiem osiągnięcia dobrych parametrów i dojrzałości hodowlanej jest także dobry stan zdrowia, uwarunkowany przede wszystkim żywieniem oraz warunkami utrzymania. Chore jałówki mają zakłócony cykl rujowy lub wcale nie wykazują objawów rui.
Kiedy buhajek jest gotowy do rozpłodu?
Buhajki pełną dojrzałość hodowlaną osiągają w wieku 18–24 miesięcy. W przeciwieństwie do jałówek, u buhajków możemy kontrolować intensywność ich eksploatacji rozpłodowej. Umiarkowane ich użytkowanie można rozpocząć w wieku 15 miesięcy, w przypadku ras wcześnie dojrzewających i 18–20 miesięcy przy rasach późno dojrzewających.
Beata Dąbrowska