Już 99 ognisk ASF w Polsce
W czwartek 8 października 2020 roku Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wyznaczeniu już 99. ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) u świń na terenie Polski w tym roku. Tym razem śmiertelnego dla świń wirusa wykryto w gospodarstwie rolnym położonym we wsi Czerwona, gmina Ciepielów, powiat lipski, województwo mazowieckie. Było tu utrzymywanych łącznie 5 świń.
Wcześniej, 2 października Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że w gospodarstwie w miejscowości Wola Buchowska w powiecie jarosławskim w woj. podkarpackim zostało ustanowione 98. ognisko ASF u świń. Tutaj padło lub zostało zutylizowanych 27 świń.
Ze względu na wykrycie ASF najwięcej świń padło lub zostało w zutylizowanych w gospodarstwie w Wielkopolsce, gdzie wyznaczono 97 ognisko. Wirusa wykryto w chlewni położonej we wsi Janków Pierwszy, gmina Blizanów w powiecie kaliskim. Tutaj było utrzymywanych 74 świnie. Jak wskazuje Inspekcja Weterynaryjna, było to gospodarstwo kontaktowe wobec ogniska nr 93.
Z kolei 96 ognisko ASF u świń zostało wyznaczone w chlewni w miejscowości Jeziorzany w powiecie lubartowskim na Lubelszczyźnie. Było tu utrzymywanych 29 świń. Ono również było gospodarstwem kontaktowym wobec ogniska nr 93.
W tym samym powiecie (lubartowski) zostało stwierdzone 95 ognisko ASF w Polsce. Tym razem w gospodarstwie, które utrzymywało 2 świnie i jest zlokalizowane we wsi Anielówka w gminie Michów.
Kolejne ograniczenia w eksporcie polskiej wieprzowiny
W związki z rozszerzaniem się wirusa ASF Ukraina wprowadziła kolejne restrykcje na polskie mięso wieprzowe i żywiec wieprzowy. Nowe obostrzenia zostały wprowadzone na woj. dolnośląskie. Oznacza to, że na Ukrainę nie możemy eksportować wieprzowiny z woj. dolnośląskiego, lubelskiego, lubuskiego, mazowieckiego, podlaskiego, podkarpackiego, warmińsko-mazurskiego i wielkopolskiego.
Obostrzenia dotyczą sprzedaży na Ukrainę żywych zwierząt z rodziny świniowatych i ich materiału genetycznego, produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, pasz, siana, słomy, ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów pochodnych.
Paweł Mikos
Fot. Barbara Barbosa z Pexels