StoryEditorWiadomości rolnicze

Kolorowe stado

13.11.2015., 13:11h
  – Krzyżówki mają tę przewagę, że charakteryzują się lepszą mlecznością niż krowy mięsne czystorasowe, dzięki czemu ich cielęta znacznie szybciej przyrastają, dlatego zdecydowałem się na utrzymywanie mamek mieszańcowych – wyjaśnił Tadeusz Goska.

Rolnik przed 18 laty zaczął krzyżować swoje czarno-białe krowy różnymi rasami mięsnymi. Efekt jest taki, że dziś posiada bardzo kolorowe stado, w którym trzon stanowią krowy mamki będące mieszańcami różnych ras mięsnych. Można spotkać sztuki wyglądające jak hereford, simental, limousine, a nawet piemontese, ale żadna z nich nie jest zwierzęciem czystorasowym, gdyż Tadeusz Goska zdecydowanie woli mieszańce.

Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 46/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 09:43