StoryEditorporady

Koniec wypasu krów mięsnych oznacza odrobaczanie - jak leczyć?

17.12.2019., 15:12h
W tym roku warunki były bardzo sprzyjające i  większość stad krów mięsnych z cielętami dopiero co zeszła z pastwisk. Jest to najlepszy czas na odrobaczanie zwierząt.
Robaczyce żołądkowo-jelitowe i płucne u bydła występują przede wszystkim u zwierząt od trzeciego miesiąca życia, szczególnie w pierwszym sezonie pastwiskowym. Ale to wszystko zależy m.in. od warunków środowiskowych, zagęszczenia populacji i sposobu wypasu. Rolnicy, chcąc się upewnić, że zwierzęta mają pasożyty, powinni zbadać kał.

Zwierzęta zarażają się robakami poprzez połknięcie larw, które są na pastwiskach. Jeśli łąki nie są oczyszczane z kału, a przerwa między wypasami jest krótka, to wówczas  następuje zarażenie. Przyjmuje się, że od wydalenia jaja, które jest zdolne  do przeobrażenia, przy dobrych warunkach klimatycznych, czyli kiedy jest wilgotno i ciepło, do zakażenia mija czas około 21 dni. Niestety, nie da się w 100% wyeliminować jaj pasożytów. Lepiej ażeby krowy, które mają większą odporność, zjadały larwy, dzięki temu młode osobniki będą miały mniejszy kontakt z tymi robakami. Lepiej też, możliwie jak najwcześniej, młode bydło przyzwyczajać do pasożytów. Dzięki temu nabiorą naturalnej odporności. Dobrym rozwiązaniem zapobiegającym zakażeniom jest kwaterowanie łąk.

Jak rozpo...

Pozostało 64% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 14:14