Najlepsze wędliny nagrodzone
Organizatorem spotkania był Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu przy współpracy ze Stowarzyszeniem Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Fundacją Techniki Polskiej. Honorowy patronat nad imprezą tradycyjnie objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podczas konferencji Bożena Pławska z MRiRW mówiła o nowych przepisach dotyczących znakowania produktów mięsnych informacją o kraju pochodzenia. Najwięcej emocji wśród uczestników wzbudziło jednak ogłoszenie wyników 51. Konkursu „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” Wiosna 2019.
Oceniane produkty
Ocenę konkursową przeprowadzono 7 i 8 marca br. w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie. Jej przedmiotem były produkty zgłoszone przez 35 zakładów mięsnych i drobiarskich. Oceniono łącznie 125 próbek:
- 44 próbki kiełbas, w tym 11 kiełbas homogenizowanych, 1 kiełbasa drobno rozdrobniona, 26 kiełbas średnio rozdrobnionych, 6 kiełbas grubo rozdrobnionych,
- 15 próbek produktów blokowych, w tym: 4 produkty blokowe grubo rozdrobnione, 4 szt. studzienin, 2 produkty blokowe typu rolada oraz 5 szt. innych produktów blokowych,
- 23 wędliny podrobowe, w tym 8 salcesonów, 9 pasztetowych, 6 kiszek,
- 24 wyroby garmażeryjne, w tym 1 pasztet, 3 rodzaje pierogów, 3 rodzaje krokietów, 3 rodzaje galaret, 7 szt. wyrobów garmażeryjnych drobiowych, 1 szt. wyrobów garmażeryjnych wieprzowych, 1 gołąbki, 1 klopsy, 2 szt. pyz z mięsem i 2 zupy,
- 6 konserw sterylizowanych,
- 6 wyrobów mięsnych surowych,
- 7 szt. wędzonek.
Do konkursu zgłoszono 19 próbek wyrobów deklarowanych przez producentów jako produkty typu „żywność wygodna”. Po ocenie sensorycznej produktów mięsnych zakwalifikowano je do drugiego etapu konkursu, czyli badań chemicznych.
Wyniki konkursu
Reasumując wyniki oceny sensorycznej i analiz chemicznych, wymagania konkursowe spełniły 123 próby. Nagrodzone produkty w ocenie sensorycznej uzyskały jakość całkowitą na poziomie od 4,5 do 5 punktów, a żadna z cech jakościowych nie otrzymała noty niższej niż 4 punkty, natomiast w badaniach chemicznych były zgodne z właściwymi normami.
Wszyscy producenci zostali wyróżnieni dyplomami „Za najwyższą jakość produktu” Wiosna 2019. Dodatkowo Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za zwycięstwo w 51. Konkursie otrzymała firma PPHU „Kawiks” Karol Chachulski i Wincenty Chachulski sp.j. w Patokach. Zakład ten odebrał też specjalny dyplom za najwyżej oceniony produkt typu żywność wygodna. Puchar Ministra Rolnictwa „Za wyróżniającą się liczbę nagrodzonych produktów” otrzymał Zakład Przetwórstwa Mięsnego Nowakowski Sp. z o.o. w Dąbrowie za krokiety z mięsem.
- Firmy mięsne odebrały nagrody za „Produkty najwyższej jakości” i mogą je opatrywać takim właśnie znakiem towarowym
Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej zgłoszonych produktów typu żywność wygodna otrzymał Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki sp.j. w Golejewie za zupę grochową. Specjalne wyróżnienie za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej zgłoszonych produktów typu żywność wygodna otrzymał Indrol Sp. z o.o., Sp.k. Zakład w Rostarzewie za roladki z mozzarellą i suszonymi pomidorami.
Specjalne dyplomy za najwyżej ocenione produkty z grupy kiełbas homogenizowanych otrzymały: Tarczyński SA w Ujeźdźcu Małym za parówki z fileta z indyka 180 g oraz Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka” SA w Ostrołęce za Paryżanki.
Specjalne wyróżnienie za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów z grupy kiełbas homogenizowanych otrzymały: Elbląskie Centrum Mięsne „El-Hurt” Produkcja i Handel sp.j. Jolanta Grudzień, Zbigniew Grudzień w Elblągu za Elblążanki oraz Zakład Mięsny Wasąg sp.j. w Hedwiżynie za parówki drobiowe EKO.
Nagrodzone w konkursie produkty mogą być opatrywane znakiem towarowym „Produkt najwyższej jakości” WIOSNA 2019, który jest rozpoznawany przez konsumentów.
Ireneusz Oleszczyński