Do 2050 r. produkcja żywności na świecie musi zwiększyć się 2,5-krotnie, aby możliwe było zabezpieczenie potrzeb pokarmowych ludzkości. Rolnictwo musi wytwarzać przede wszystkim więcej mleka i nabiału, ale także mięsa i produktów roślinnych. Społeczeństwa się bogacą, chcą lepiej jeść, a to powoduje wzrost popytu na żywność, w tym wieprzowinę.
Wzrost konsumpcji wieprzowiny napędzany będzie przez kraje rozwijające się. Polscy producenci przegrywają rywalizację na globalnych rynkach, ponieważ wytwarzają mięso droższe, przy większych kosztach i niskiej efektywności ekonomicznej. Mimo to na świecie dla producentów wieprzowiny najbliższe lata mają być perspektywiczne. To tylko niektóre wnioski płynące z Forum Producentów Trzody Chlewnej Kujaw i Pomorza, które odbyło się w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Przysieku.