Produkcja trzody chlewnej wymaga utrzymania optymalnej temperatury zapewniającej szybki przyrost masy ciała zwierząt. Jeśli prosięta leżące na podłodze będą marzły, spowoduje to spowolnienie ich wzrostu, a często także upadki. Prosięta są szczególnie wrażliwe na temperaturę otoczenia z powodu niewykształconego w pełni systemu termoregulacji. Wychłodzone sztuki są osowiałe, niechętnie podchodzą do ssania, a osłabione są bardziej narażone na przygniecenie przez lochę – zwłaszcza że aby uniknąć wychłodzenia, będą szukały ciała lochy. Nieprawidłowa temperatura powoduje również spadek odporności, co przyczynia się do zwiększonych infekcji.
Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 6/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.