Mikotoksyny to toksyczne substancje chemiczne wytwarzane przez pewne rodzaje pleśni i grzybów rozwijających się zwłaszcza na zbożach. Mikotoksyny są produktami wtórnego metabolizmu grzybów strzępkowych należących do rodzajów Aspergillus, Penicillinum i Fusarium. Należy pamiętać, że nie wszystkie pleśnie są toksyczne, dlatego nie zawsze zapleśniałe zboże zawiera mikotoksyny i odwrotnie – brak pleśni nie oznacza, że zboże jest od nich wolne. Ze względu na efekty toksyczne i odporność na wysoką temperaturę obecność toksyn grzybiczych w zbożu i paszach stanowi zagrożenie dla zdrowia zwierząt, a także ludzi.
Jak dochodzi do skażenia pasz mikotoksynami?
Zanieczyszczenie pasz mikotoksynami w dużym stopniu zależy od warunków środowiska, które umożliwiają wzrost pleśni. Zboża mogą ulec zanieczyszczeniu w każdym momencie – począwszy od rozwoju rośliny na polu, poprzez zbiór, jak też w trakcie obróbki, przechowywania i transportu. Uprawy mogą być atakowane przez więcej niż jeden grzyb, a ponieważ jeden gatunek może produkować więcej niż jedną mikotoksynę, rośliny mogą być zanieczyszczone przez wiele toksyn jednocześnie. Współwystępow...