Czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń dla świń mogą wydawać się uciążliwym obowiązkiem, są jednak konieczne, aby utrzymać optymalną zdrowotność zwierząt. Ograniczają ilość niebezpiecznych zarazków w środowisku do poziomu, który nie wpływa szkodliwie na produkcyjność i zdrowie świń. Celem działania całego systemu oczyszczania i odkażania jest także niedopuszczenie do przeniesienia się zakażenia z jednego cyklu produkcyjnego na drugi.
Gruntowną dezynfekcję chlewni można przeprowadzić tylko przy stosowaniu zasady utrzymania zwierząt „całe pomieszczenie puste – całe pomieszczenie pełne”. Odkażanie takie jest przeprowadzane po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego. Przenoszenie się choroby z jednej grupy technologicznej na inną następuje głównie poprzez system pojenia, zadawania paszy, przez same zwierzęta, ludzi, gryzonie, muchy, psy i koty, a także sprzęt, paszę i wodę. Dlatego ważne jest czyszczenie pomieszczeń dla warchlaków i tuczników po każdorazowym opróżnieniu kojców. Również kojce porodowe powinny być regularnie odkażane.
Pierwszy etap - oczyszczanie mechaniczne
Czynności należy przeprowadzać bezpo...