Niezbędna dezynfekcja w trakcie cyklu produkcyjnego i po nim
Systematyczne przeprowadzanie dezynfekcji w trakcie cyklu produkcyjnego, czyli podczas obecności świń w chlewni, jest tak samo ważne jak odpowiednie mycie, czyszczenie i przygotowanie pomieszczeń przed wprowadzeniem do nich nowych zwierząt. W przypadku braku wykonywania zabiegów dezynfekcyjnych dochodzi do zwiększenia liczby upadków, pogorszenia wyników produkcyjnych, co w konsekwencji skutkuje obniżeniem opłacalności chowu świń.
Większość chorób występujących obecnie w chowie wynika z intensyfikacji produkcji i dużej koncentracji zwierząt, dlatego bardzo ważnym, a może nawet najważniejszym elementem postępowania profilaktycznego jest systematyczne i prawidłowe prowadzenie dezynfekcji – zarówno pomieszczeń dla zwierząt, jak i całego otoczenia chlewni. W środowisku, gdzie gromadzi się dużo wilgoci i często również panuje wysoka temperatura, występują idealne warunki do namnażania się bakterii i pleśni oraz produkcji szkodliwego amoniaku. Złe warunki w ściółce to jednocześnie zwiększone ryzyko rozwoju zmian chorobowych u świń.
Stosować jako uzupełnienie
Przystępując...