O tym, jak w praktyce wykorzystać możliwości produkcyjne świń poprzez stworzenie im odpowiednich warunków utrzymania i zastosowanie nowych technologii żywienia, mówiono podczas XIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego, które odbyło się na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
Wciąż poszukuje się nowych rozwiązań w produkcji zwierzęcej, które wpłyną na poprawę wyników chowu. Mówiono o tym podczas Forum, które odbyło się na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu
– Efektem zwiększenia liczebności miotów jest spadek masy ciała urodzonych prosiąt, ich słabsza żywotność, a także wyższy odsetek prosiąt słabych, co może prowadzić do zwiększenia procenta upadków i jednocześnie spadku wskaźnika przeżywalności – mówiła Weronika Człapa z firmy Cargill, która przedstawiła koncepcję automatycznego karmienia prosiąt z pełnym rozwiązaniem żywieniowym.
– Automatyczne zadawanie preparatu mlekozastępczego gwarantuje jego stabilność oraz higienę – przekonywała Weronika Człapa
Według jej wyliczeń locha w ciągu 28 dni laktacji jest w stanie wyprodukować 360 litrów mleka. Ponieważ każde prosię potrzebuje na przyrost masy ciała do 8 kg około 30 litrów mleka, to może ona bez problemu wykarmić 12 prosiąt. Stąd przy liczniejszych miotach konieczne jest stosowanie mamek lub dokarmianie prosiąt.
Żywienie prosiąt na mokro
W okresie od wyproszenia do odsadzenia prosiąt największym wyzwaniem wysokoprodukcyjnych loch jest pokrycie zapotrzebowania prosiąt na siarę i mleko.
Przedstawiała ona system płynnego karmienia prosiąt Neopigg RescueCare, który dostarcza prosiętom pełnoporcjowy preparat mlekozastępczy opracowany w celu uzupełnienia lub zastąpienia mleka lochy już od 4. dnia życia.
– Receptura została dostosowana do zapotrzebowania pokarmowego i możliwości trawiennych młodych zwierząt, co przekłada się na zwiększenie przeżywalności i poprawę tempa wzrostu prosiąt. Przygotowuje je także do bezpiecznego odsadzenia od lochy. Preparat zachowuje stabilne pH, co gwarantuje jego świeżość i atrakcyjność dla prosiąt, przy czym nie jest on konkurencją dla mleka lochy, które zawsze jest bardziej preferowane przez oseski i chętniej pobierane – podkreślała prelegentka.
Wzrost liczby prosiąt w miocie powoduje zmniejszenie ich masy urodzeniowej, a tym samym problemy w odchowie
Pod względem technicznym system stanowi obieg zamknięty, w skład którego wchodzą sterownik, mieszacz o pojemności 200 lub 400 litrów, pompa, wymiennik ciepła utrzymujący stałą temperaturę pokarmu oraz zestaw misek, rur i węży. Najważniejszą część systemu stanowią opatentowane miski, których mechanizm nie pozwala na cofnięcie się pokarmu do obiegu.
Do odchowu poza lochą
Innym rozwiązaniem jest zakup inkubatora Neopigg RescueDeck, wyposażonego w ruszt oraz dwie miski na preparat mlekozastępczy. Inkubator może być zamontowany zarówno nad kojcem porodowym, jak i w oddzielnym pomieszczeniu. Neopigg RescueDeck przeznaczony jest na grupę 12 prosiąt.
W żywieniu trzody chlewnej oraz drobiu znajdują też zastosowanie fermentowane produkty białkowe. Jest to związane z wysoką zawartością dobrze przyswajalnych aminokwasów egzogennych, składników mineralnych i antyoksydantów oraz obniżoną ilością substancji antyodżywczych (inhibitorów proteaz i fitynianów).
Fermentowana śruta
Długa fermentacja mlekowa sprawia, że eliminujemy substancje antyżywieniowe w surowcu. Wzrasta strawność takiej masy, w przypadku śruty sojowej powyżej 90%. Dodatkowo, proces fermentacji wzbogaca produkt w pożyteczne mikroorganizmy, na przykład żywe kultury Lactobacillus oraz wytworzone przez nie substancje bioaktywne. Jest więc jednocześnie probiotykiem.
– Fermentowana śruta rzepakowa oraz sojowa mogą być stosowane do stabilizacji przewodu pokarmowego i poprawy trawienia – mówił Robert Chachaj
Jak przekonywał, poprzez zastosowanie fermentowanej śruty rzepakowej oraz śruty sojowej w mieszance paszowej można korzystnie modyfikować skład mikroflory jelit, zwiększyć powierzchnię chłonną (kosmki i krypty) jelita cienkiego oraz poprawić efekty produkcyjne zwierząt. Najlepsze wyniki uzyskuje się, jeśli fermentowane produkty białkowe stosowane są zarówno w diecie loch prośnych i karmiących, jak również prosiąt. W żywieniu loch stosowano 4% dodatek fermentowanej poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Natomiast u prosiąt najlepsze rezultaty osiągnięto przy połączeniu fermentowanej śruty sojowej z rzepakową.
Strategia szczepień
Odpowiedni program profilaktyczny stada to podstawa produkcji zdrowych świń. Zmniejsza się zużycie antybiotyków, co ostatecznie wpływa pozytywnie na zwierzęta i konsumentów mięsa wieprzowego. Jednak nawet najlepsze szczepionki nie zastąpią dobrego zarządzania stadem i przestrzegania zasad higieny.
– Świadczy to o tym, że jest ciągle jeszcze bardzo dużo do zrobienia w kwestii utrzymania zwierząt.
– Dobrze dobrana strategia szczepień świń przyniesie efekty dopiero w połączeniu z właściwymi warunkami utrzymania – twierdził dr Grzegorz Świerczyński
Jak podkreślał, przygotowanie odpowiedniego programu profilaktycznego wymaga nie tylko podania odpowiedniej szczepionki, ale także stworzenia właściwych warunków środowiskowych i higienicznych.
– W przypadku prosiąt zakładamy, że już około 85% stad przeprowadza szczepienia przeciwko cirkowirusom, co stawia nas w czołówce światowej – twierdził Grzegorz Świerczyński.
W profilaktyce zdrowotnej prosiąt stosowane są także zazwyczaj rutynowo szczepienia przeciwko mykoplazmowemu zapaleniu płuc i różycy.
Dominika Stancelewska