Więcej miejsca dla tucznika to szybsze przyrosty
Wartość genetyczna zwierząt może być wykorzystana jedynie wtedy, gdy zapewni się im odpowiednie warunki bytowania. Mając najlepsze genetycznie zwierzęta, nie możemy od nich wymagać wysokiej produkcyjności w niewłaściwych warunkach. To właśnie środowisko, nie genotyp, decyduje o osiąganych przez zwierzęta wynikach produkcyjnych. Cechy jakościowe mięsa zależą oczywiście od predyspozycji genetycznych zwierząt, ale również od czynników środowiskowych. Bardzo często między tymi czynnikami dochodzi do interakcji – niestety negatywnej.
Uznaje się, że to głównie czynniki środowiskowe (w około 70%) odpowiedzialne są za ilość i jakość uzyskiwanego mięsa wieprzowego. Zalicza się do nich żywienie (udział niektórych komponentów w mieszankach, odpowiednia ilość białka i energii), ale także szereg czynników wpływających na stan zdrowotny i komfort zwierząt – temperatura w chlewni, zagęszczenie w kojcu, swobodny dostęp do paszy, hałas oraz wszystkie zabiegi towarzyszące obrotowi świń.
Przestrzeń a wzrost
Gęstość obsady świń jest kluczowym czynnikiem na etapie tuczu. Ponadto to jed...