Rytmiczne prowadzenie grup technologicznych, lepsza organizacja pracy, szczegółowa dokumentacja – to elementy, które zadecydują o uzyskiwanych wynikach. Właściwe zarządzanie stadem loch i prosiętami oraz przestrzeganie podstawowych standardów produkcyjnych pozwoli na poprawę wyników ekonomicznych gospodarstwa. Umożliwi ograniczenie strat, pozwoli na racjonalne wykorzystanie potencjału genetycznego zwierząt oraz pomieszczeń, a także dobre zagospodarowanie czasu pracy i w konsekwencji – przetrwanie w przypadku pogorszenia opłacalności na rynku wieprzowiny.
Liczba osób zajmujących się zwierzętami w gospodarstwie uzależniona jest, oczywiście, od wielkości stada podstawowego, technologii produkcji trzody chlewnej, a także statusu zdrowotnego zwierząt. Występowanie chorób to konieczność wykonywania dodatkowych zabiegów, szczepień. Planując pracę swoją oraz obsługi, należy wziąć pod uwagę wszystkie czynności, które są do wykonania w poszczególnych działach produkcji: w sektorze porodowym, sektorze krycia, odchowalni prosiąt oraz tuczarni. Dużo będzie zależało od tego, czy wykorzystuje się karmienie ręczne, zwłaszcza w przypadku stada p...