Kiedy warto rozważyć stosowanie mocznika paszowego w żywieniu opasów?
Do niedawna bardzo atrakcyjnym i tanim dodatkiem był mocznik paszowy, jednak wszyscy wiemy, jak mocno w górę poszły ceny mocznika, niemniej nadal warto rozważyć jego zastosowanie w celach żywieniowych. Ponieważ mocznik to amid kwasu węglowego [CO(NH2)2], zawierający 45-47% czystego azotu, to 1 kg mocznika jest źródłem białka ogólnego w ilości 2800–2900 g. Kilogram śruty sojowej daje nam jedynie ok. 450 g białka ogólnego, a 1 kg śruty rzepakowej ok. 300 g białka ogólnego. Stąd nadal biorą się znaczne różnice w kosztach stosowania tych pasz na korzyść mocznika.
Mocznik paszowy to dodatek polecany do stosowania w mieszankach paszowych dla krów, owiec i kóz. Jest źródłem białka rozkładalnego w żwaczu, dzięki czemu zwiększa aktywność mikroflory bakteryjnej. Amoniak powstający w żwaczu z rozkładu białka i aminokwasów śruty sojowej i rzepakowej jest takim samym amoniakiem jak amoniak p...