Każda krowa, która idzie na wypas musi być wycielona
– Ze względu na wypas, utrzymujemy sezonowość wycieleń. Zdecydowana większość krów cieli się na wiosnę, ponieważ stosujemy zasadę, że każda krowa, która idzie na wypas, musi być wycielona, tak aby już nie było wycieleń na pastwiskach. Jednocześnie wydzielamy oddzielną grupę krów rasy limousine, liczącą ok. 60 sztuk, które cielą się od końca sierpnia do połowy października. Zatem mamy dwa etapy wycieleń – wyjaśnił Zbigniew Kołoszyc.
Skąd rolnik wziął pomysł na dwa sezony wycieleń i dlaczego zdecydował się na to rozwiązanie?
– Od wielu lat dwusezonowość wycieleń utrzymują hodowcy bydła mięsnego we Francji i się im to opłaca. Po pierwsze, dzięki temu rozwiązaniu nie mam zbyt dużego zagęszczenia wycieleń na wiosnę, co pomaga organizacyjnie poprowadzić stado. Po drugie, jesienne cielęta cechują się dużym poziomem zdrowotności, gdyż od sierpnia do października jest dobra pogoda na aklimatyzację, wszak temperatury są raczej umiarkowane, bez ekstremalnie wysokich czy też niskich. Kolejny plus związany jest ze sprzedażą. Większość hodowców w Polsce kryje kr...