Żywienie letnie krów mamek - o czym warto pamiętać?
Dawka dla krów mamek składa się głównie z pasz objętościowych. Latem podstawą w żywieniu jest pastwisko. Przy wypasie priorytetem dla każdego hodowcy powinna być odpowiednia jakość pastwisk – m.in. dobry skład botaniczny skarmianych zielonek pastwiskowych i ich wysoka wydajność. Jeśli pastwisko będzie zachwaszczone i zaniedbane (brak nawożenia, brak pielęgnacji takiej jak np. wykaszanie niedojadów), to krowy będą potrzebowały dodatkowej paszy (jak np. sianokiszonka), co znacznie podniesie koszty produkcji. Dobrze jest, jeśli w sezonie pastwiskowym krowy poza zielonką otrzymują dodatek słomy np. jęczmiennej, która jest dobrym źródłem energii.
Czym żywić krowy mamki zimą?
Zimą żywienie krów mięsnych opiera się przede wszystkim na kiszonkach (np. kiszonka z traw), słomie i sianie (najczęściej podawanym do woli). Często stosuje się także produkty uboczne, pochodzące z przemysłu rolno-spożywczego takie jak: wywary gorzelniane, młóto browarniane, wysłodki buraczane czy wytłoki jabłkowe. Należy pamiętać o dodatku mieszanki witaminowo-mineralnej i lizawek.
Przy prawidłowym żywieniu krów mamek powinniśmy uzyskać przyrosty cieląt wynoszące powyżej 1000 g na dobę. Przy właściwym zbilansowaniu dawki pokarmowej krów mamek uzyskamy najbardziej ekonomicznie opłacalny przebieg reprodukcji – jedno cielę w roku. Stosunkowo niska produkcja mleka (w szczycie laktacji wynosi od 1% do 2% masy ciała) sprawia, że na pierwszym planie stawia się potrzeby bytowe, które według francuskich norm żywienia INRA stanowią ok. 2/3 całorocznego zapotrzebowania na białko i energię. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe najczęściej określa się na podstawie kondycji zwierząt wraz z uwzględnieniem niezbędnych rezerw. W odchowie cieląt podstawę żywienia stanowią mleko, pasze treściwe i siano, które na ogół wprowadza się do dawki od drugiego tygodnia życia cielęcia.